Teknikåttan blogg Kubikskolan 8b

Teknikåttan blogg 2018

Hej! Vi är klass 8b, Kubikskolan från Helsingborg. På denna blogg kommer vi publicera inlägg gällande färgkodning – kommunikation och om bollkastaren – det praktiska. Vi kommer skriva denna bloggen som en dagbok och berätta vad vi gör om dagarna och vi kommer även lägga upp lite bilder under arbetets gång.

De som jobbar med färgkodningen – Max, Benjamin, Eric & Yaman.                                          De som jobbar med bollkastaren – David, Elma & Natalie.                                                            De som jobbar med bloggen – Anna & Daniel.

Vi är en klass som utanför detta projektet är mycket skolorienterade och jobbar mycket med no och matte då vi är en skola som är inriktade inom dessa ämnena.

Färgkodning

Vår uppgift är att i grupp skapa en färgkodning som vi ska kunna föras till någon annan långt bort utan att prata och kommunicera genom att använda signalflaggor – 2 röda och 2 gula. Man ska tex kunna skicka över ord till en annan sida utan att prata och de ska förstå vilket ord det är.

13/3

Första dagen började segt eftersom vi inte riktigt visste hur vi skulle gå till väga, men vi diskuterade om olika lösningar på uppgiften. Vi tänkte först att vi skulle vinka för varje bokstav, t.ex 1 vikning för A, 2 för B och så vidare men sedan kom vi på att det inte var så effektivt då de skulle bli 29 vikningar för Ö vilket skulle ta mycket långt tid.

14/3

Idag hade vi mer tid och kom på en lösning. Det började med att vi kollade i matteboken för lösningar. Då hittade vi en sida som handlade om binära tal men vi var tvungna att läsa på då vi inte jobbat med binära tal innan på mattelektionerna. Vi kom fram till att binära tal är ett talsystem som används inom datorer, datorsystem och de som jobbar inom it använder sig av detta. Det binära talsystemet innehåller endast 0 och 1. Röd flagga är 0 och gul är 1.  Detta innebär att tex A=00001 är att vinka 4 ggr med röd flagga och 1 gång med gul flagga.

16/3

Idag skrev vi ner hela alfabetet i binära tal. A=00001, B=00010, och så vidare så att det sedan skulle underlätta för oss i tävlingen då vi skulle kunna hela alfabetet i binära tal. Sedan ” skickade ” vi över olika ord men hjälp av flaggorna till den andra sidan av rummet och testade då om de skulle förstå vilka orden var utan att vi sa dem.

Här är några bilder från lektioner då vi arbetar med färgkodningen. Vi testar bland annat olika ord som vi ska kunna signalera till varandra med hjälp av flaggorna och det binära talsystemet.

Bollkastare

Vår uppgift är att bygga en slags bollkastare som ska kunna skjuta iväg små bollar, tex pingisbollar. Den ska inte drivas av pyroteknik, elektricitet, förbränningsmotor eller ångmaskin men man får använda material och maskiner som tex kan finnas i slöjdsalen. Bollkastaren ska tex kunna stå på golvet och ska kunna skjuta iväg en boll som ska landa i en papperskorg.

Material:

  • spikar
  • kryssfanér
  • vvs-rör
  • fjäder ur sortimentask
  • lim
  • skruvar
  • bultar
  • gångjärn
  • glasbjörk

15/3

Idag övervägde vi olika sätt att bygga bollkastaren på. Först tänkte vi bygga bollkastaren med hjälp av lufttryck, men istället kom vi fram till att vi skulle använda oss av en katapultliknande metod. Då skjuts pingisbollen iväg med hjälp av spänsten från en fjäder.

Lektionen tog slut och vi kom på vad vi skulle använda oss av för teknik för att lösa uppgiften men vi hann inte börja bygga på bollkastaren.

19/3

Idag var vi nere på trädslöjden och kollade efter material som vi skulle använda till bygget. Som ni ser på bilden ska bollkastaren, alltså röret stå på en upphöjning som är gjort av trä. Upphöjningen ska finnas då det ska vara som en grund/platta där bollkastaren som sagt kan stå på för att det ska vara mer stabilt. Till plattan använde vi träslaget björk eftersom det är både hållbart, fint och billigt att använda. Vi slipade kanterna så att de inte skulle vara så vassa.

Skiss på bollkastaren.

20/3

Idag på våran NO lektion så gick vi till träslöjden igen för att kunna bygga på bollkastaren. Eftersom vi nu hade grunden till bygget skulle vi montera fast vvs-röret. För att kunna göra det behövdes träbitar som vi slipade, sågade och formade med hjälp av olika maskiner i slöjdsalen. Dessa träbitar skulle dels vara som pelare som röret kunde stå på men en av träbitarna skulle vara som ”skydd” längst men röret (se skiss) eftersom röret inte kunde hänga i luften utan behövde stöd. Dessa träbitar skruvades fast i varandra för att sitta ihop, men limmades även ihop (vissa av dom tex den fyrkantiga träbiten längst ner på skissen som sitter fastlimmad på ”plattan”, grunden.)

4/4

Idag hade vi inte så mycket att bygga klart på bollkastaren men vi var även här på träslöjden. Idag byggde vi till själva katapulten. Detta gjorde vi med hjälp av en träbit som satt ihop med en fjäder och ett gångjärn. Gångjärnet användes då det skulle gå att flytta på träbiten och fjädern användes i syfte att den skulle kunna skjuta iväg en boll med dess spänst. Det låter kanske komplicerat men det jag menar är att när man flyttar träbiten bakåt skjuts en boll iväg (som man lägger i röret) med hjälp av fjäderns spänst. Nu var bollkastaren klar men det återstod bara att testa den, vilket vi tyvärr inte hann.

11/4

Igår stötte vi på ett problem. När vi avfyrade bollkastaren sköts bollarna olika långt varje gång och om bollen ska kunna träffa en papperskorg måste bollen också skjutas lika långt varje gång. Detta kan bero på att röret i bollkastaren inte sitter fast ordentligt så att det flyttar sig för varje gång vilket gör att bollen då skjuts olika långt.

För att lösa detta problemet stabiliserade vi plattan som röret stod på genom att såga ut en ny träbit för att man ska kunna vinkla röret åt rätt riktigt. Vi sågade även bort en del av röret eftersom att skåran där den ena träbiten ska skjuta på bollen träffar ovansidan av bollen vilket utgör att bollen inte får någon kraft.

image1.jpeg

Eftersom bygget nu var klart är här en bild på den färdiga bollkastaren där den skjuter iväg en pingisboll och vi övar på att träffa papperskorgar från olika avstånd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s